Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg: een rijke geschiedenis en een prachtige omgeving

Stoer kasteel

Wie kent het niet van schoolreisjes: het stoere Muiderslot?

Wereldberoemd in, maar ook buiten Nederland! Het is één van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland. Rond 1285 gebouwd door graaf Floris V als verdediging. Een andere beroemde bewoner was P.C. Hooft.

In 1825 werd het Muiderslot van de sloop gered en sinds 1878 is het een Rijksmuseum.

Het Muiderslot heeft 7 eeuwen lang een belangrijke rol gespeeld in de waterverdediging, en als onderdeel van de Hollandse waterlinie.

Als je het leuk vindt om nog meer te lezen over onze bijzondere gemeente lees dan de Gebiedsbiografie

Puntgave vesting

Naarden Vesting moet je eigenlijk vanuit de lucht zien.

Het plaatsje kreeg in 1351 al stadsrechten en is nog steeds de enige stad van het Gooi.

De eeuwenoude vestingwerken zijn de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd. Vanwege de strategische plek maakte de vesting onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie. Een militaire functie heeft het sinds 1926 al niet meer. Veel militaire gebouwen hebben nu een andere functie; als restaurant, museum of winkel. Je vindt er ook een aantal bijzondere monumenten, met als stralend middelpunt de Grote Kerk Naarden

Creatief dorp

Het boerendorpje Bussum groeide na de aanleg van het spoor in 1874 snel uit tot een flink dorp. De grote steden werden opeens beter bereikbaar voor Bussumers en Bussum andersom beter bereikbaar voor de stedelingen. Rijke families met goedbetaalde banen in Amsterdam, ontdekten de rust en ruimte in Bussum en settelden zich hier. Bussum groeide uit tot een heus forensendorp. Creatieve geesten als schrijvers en architecten vonden ook de weg naar Bussum.

Bussum schreef geschiedenis met de allereerste televisie-uitzending vanuit de Irenekerk in 1951. Helaas maakte een brand in 1971 een einde aan ‘Studio Irene’ en daarmee aan de televisie-industrie in Bussum.

Romantisch strand

Vanaf de 18e eeuw lieten rijke Amsterdammers in het groene Muiderberg hun buitenhuizen bouwen. Later komen er hotels en pensions bij, en een rij romantische villa’s aan zee. Het toerisme kwam steeds meer op gang, vooral met de komst van de Gooische Moordenaar, de stoomtram uit Amsterdam.

Maar toen werd de Afsluitdijk aangelegd, in de jaren ’30 vorige eeuw. En dat pakte niet goed uit voor Muiderberg; de zee veranderde in zoet stilstaand water. De tientallen cafés en hotels moesten vrijwel allemaal hun deuren sluiten. Gelukkig hebben we nog steeds een strandpaviljoen en een kleine jachthaven, een hotel en een paar fijne restaurants. Het strand is ook met zoet water nog steeds in trek bij de lokalo’s!

Verrassende theaters

Je hoeft echt niet naar Amsterdam voor een theater-, dans- of cabaretvoorstelling. Wie kent niet Spant! in Bussum? Landelijk ooit bekend geworden door Stuif es in met Ria Bremer. Maar dat ken je waarschijnlijk alleen als je boven de 50 bent. Spant! is tegenwoordig een hypermodern theater waar de grote namen op het podium staan. En is trouwens ook een congrescentrum met landelijke bekendheid.

Ben je meer in voor een kleine, intieme voorstelling? In Naarden-Vesting wordt de Mess volledig door vrijwilligers gedraaid. Maar vergis je niet, ook hier grote namen op het kleine podium!

In de Grote Kerk Naarden kun je een klassiek concert, exposities of een beurs bezoeken.

Wil je na je werk een filmpje pakken? Op loopafstand van het gemeentehuis vind je het Filmhuis Bussum

Oudste natuurmonument

Eén van de mooiste gebieden in onze gemeente is het Naardermeer; het oudste beschermde natuurgebied van Nederland!

Helder water, dicht moerasbos en drassige weilanden; kortom, een groene oase. Zeldzame dieren als de otter en purperreiger voelen zich hier helemaal thuis. En die hebben gek genoeg nauwelijks last van de treinen die hier zo'n 10x per uur het gebied doorkruisen.

Je kunt het gebied bezoeken door met de boswachter een vaartocht te maken met de fluisterboot, een wandeling rond het meer te maken of een fietstocht over de stille polderweggetjes.